top of page

COVID-19 SALGIN SÜRECİNDE ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI YAŞAM

Her insan uzun ve sağlıklı bir hayata sahip olmak istiyor. Peki, son yıllarda gitgide daha çok benimsenen bir kavram haline gelen sağlıklı yaşam ne anlama geliyor önce biraz bundan bahsedelim. Kısaca anlatmak gerekirse, sağlıklı yaşam hayat kalitemizi artırarak hem fiziksel hem de zihinsel olarak iyi olmak, iyi hissetmek demek. Sağlıklı gıdalar tüketerek dengeli bir şekilde beslenmek, düzenli uyku alışkanlıklarına sahip olmak, spor yapmak, kişisel temizliğe dikkat etmek gibi alışkanlıklar sağlıklı bir yaşam sürdürmenize yardımcı oluyor. Bedeninize ve zihninize iyi bakmak, fiziki sağlığınıza olduğu kadar ruh sağlığınıza da yansıyor.

Sağlıklı bir gelecek için özellikle kısıtlar altında yaşadığımız bu dönemde çocukların da sağlıklı yaşamaları ve bu kavramın değerini anlamaları önemli. Sağlıklı yaşam tarzını benimseyen çocukların daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olduğu ve yetişkin oldukları zaman hasta olma risklerinin azaldığı bilinen bir gerçek. Çocuklarımızın sağlıklı yaşamı benimsemelerinin en kolay ve etkili yöntemi ise bu alışkanlıklar konusunda onlar için rol model olmak. Sağlıklı yaşama dair bilinç sahibi olmak ve bu bilinci yaymak, COVID-19 pandemisiyle yüzleştiğimiz bu günlerde daha da önem kazandı. Peki, bu dönemde çocukların fiziki ve ruhsal sağlığını korumak için neler yapabiliriz?


COVID-19 Salgını Çocukların Hayatlarında Neleri Değiştirdi?

Çin'in Hubei eyaletine bağlı Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde tüm dünyaya yayılan koronavirüs, küresel çaplı COVID-19 salgınına neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmesiyle birlikte hastalığın ciddiyeti daha da netleşti. Ülkemizde de görülmeye başlayan COVID-19'a neden olan koronavirüsün yayılmasını engellemek için sosyal mesafeyi sağlamak ve evde kalmak hayati bir önem taşıyor. Bu nedenle 15 Mart'ta okulların kapanmasıyla birlikte çocuklar, evde eğitim görüyor ve bir süredir de sokağa çıkma yasağı nedeniye tüm zamanlarını kapalı ortamda geçiriyor. Ne zaman sonlanacağı henüz belli olmayan bu süreç, enerjisi hem ruhsal hem de fiziksel olarak yüksek olan çocuklar için daha zor bir hal alıyor.

Yaşanmakta olan belirsizlik durumunun çocuklarda kaygıya sebep olması olağan bir sonuç olsa da sağlıklı psikososyal gelişimleri için bu kaygıların mümkün oldukça önüne geçilmesi gerekiyor. Uzmanlar, ebeveynlere bu süreçte kontrollü davranmalarını tavsiye ediyor. Evde geçirilen günlerde çocukların odaklanma sorunu yaşaması, ders çalışmak istememesi, öfkeli olması olağan karşılansa da destek mekanizmaları devreye sokulmalı. Onların yaşlarına uygun bir dille, korkuya sebep olmadan yaşananları anlatmak ruhsal açıdan sağlıklı bir süreç geçirmeleri açısından oldukça önemli. Sağlıklı yaşama dair basit önerilerle çocuklarınızın bu süreci daha kolay ve sağlıklı bir şekilde atlatmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Neler Yapılabilir?

  • Çocuklarımızın sağlıklı bir yaşam için kahvaltı alışkanlığına sahip olmaları çok önemli. Evde kaldığımız bu süreçte çocukların her sabah düzenli ve besleyici bir kahvaltı ile güne başlamaları gerekiyor. Büyüme çağında olan çocukların sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlamaları için oranlı bir şekilde meyve, sebze ve et tüketmeleri, paketli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmaları önem taşıyor.

  • Çocukların sağlam bir bağışıklık sistemine sahip olmaları için düzenli ve deliksiz bir uyku uyumaları çok önemli.

  • Çocuklar sürekli evin içinde oldukları için sahip oldukları enerjiyi atmakta zorlanıyor. Bu sebeple çocuklarınızı her gün fiziksel aktivite yapmaya teşvik etmenizde fayda var. Evde ip atlamak ya da YouTube'da çocuk fitness videoları eşliğinde spor yapmak gibi basit yöntemlerle hareketi günlük hayatınıza katmak, onların hem daha sağlıklı olmasını sağlıyor hem de ruhsal olarak da daha iyi hissetmelerine yardımcı oluyor.

  • Su tüketimi, bağışıklık sistemini desteklemek açısından her zaman olduğu gibi bu dönemde de ihmal edilmemeli. Yaşa ve kiloya göre çocuğunuzun su tüketimini takip edebilirsiniz.

  • Çocuklarınızın zihinsel gelişimini desteklemek için onlarla birlikte evde maket, deney, bulmaca, resim, yap boz ve jimnastik gibi aktiviteler yapabilir ve birlikte keyifli zaman geçirebilirsiniz.

  • Rahatlamaları ve zihinsel olarak aktif olmaları için çocuklarınızı kitap okumaya teşvik edebilirsiniz.

Sosyal izolasyon sürecini hem bedensel hem de ruhsal olarak sağlıklı bir şekilde atlatmak çocuklarımızın sağlıklı yaşamayı benimsemeleri için önem taşıyor. Sağlıklı yaşamak için sağlıklı beslenmek, bedenen aktif olmak kadar zihnen huzurlu olmak çok önemli. Siz de çocuklarınıza her anlamda destek olarak bu dönemi sağlıkla atlatabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page